BORNEM – Het rust- en verzorgingscentrum De Vlietoever in Wintam heeft acht nieuwe assistentiewoningen aan de overkant van het rusthuis gebouwd. Het zijn hypermoderne flats geworden.

In het rust- en verzorgingscentrum De Vlietoever verblijven momenteel 81 senioren. “Enkele van onze bewoners zijn mensen die nog wel mobiel zijn maar hier een kamer hebben omdat ze bijvoorbeeld geen mantelzorger hebben”, vertellen directeurs Joost Ham en Wim Borremans. “Dat zijn mensen die eigenlijk in een assistentiewoning terecht kunnen. Die nog zelfstandig kunnen wonen. Of mensen die geen zin hebben in een rusthuis maar het ook niet meer aankunnen om alleen in een groot huis te wonen.”

De flats zijn nog maar net afgewerkt of de helft ervan is al verhuurd. “Het gaat om hypermoderne en groene flats. Ze zijn uitgerust met vloerverwarming. De warmte wordt uit de grond gehaald. Buiten zijn putten van meer dan tachtig meter diep gegraven. De warme die daar wordt opgehaald komt met warmtepompen naar de flats.”

Alarmknop

Dat de assistentiewoningen recht tegenover het rust- en verzorgingstehuis liggen, heeft alleen maar voordelen. “De flats zijn uitgerust met een alarmsysteem. Wanneer mensen dringend hulp nodig hebben duwen ze op een alarmknop. Ze krijgen onmiddellijk een medewerker van het rusthuis aan de lijn die vraagt wat er gaande is zodat er snel hulp kan gestuurd worden als dat nodig is.”